Pilis-Logistic Kft - alapásás, árokásás, tereprendezés, földmunka, gépi földmunka árak

Gépi földmunka - Hasznos tudnivalók - Víztelenítés

Hasznos tudnivalók a földmunkák során

Munkagödrök víztelenítése a földmunka során

Ha a földmunka, illetve az alapozás készítésének időpontjában a talajvíz szintje magasabb az alapok alsó síkjának szintjénél, gondoskodnunk kell a víztelenítésről. A munkagödör víztelenítésének módját illetően minden esetben szakember határozza meg a helyszín és a talajminőség alapos ismerete alapján.

A víztelenítés legegyszerűbb módja a nyíltvíztartás amikor az alapsík fölötti vízmennyiséget lassú, óvatos szivattyúzással eltávolítjuk a munkagödörből, és ennek következtében az épületalapot száraz munkagödörben építhetjük meg, és száraz körülmények között végezhetjük el a földmunkákat is.

Nyílt víztartást kötött vagy nagyobb szemnagyságú homokos, kavicsos talajban alkalmazhatjuk. Ez a módszer akkor alkalmazható, ha a talajvíz szintje és a kiemelendő munkaárok feneke közötti magasságkülönbség max. 50-60 cm.

Olyan talajokban, amelyeknek szemcseátmérője 0,005-0,1 mm között van, nyíltvíztartás alkalmazása tilos. Az áramló talajvíz ugyanis a szemcséket magával ragadja, és a talaj fellazulását, beomlását okozhatja.

Nyílt víztartás esetén a munkaárokba vagy munkagödörbe - azokra a helyekre, ahova épületalap nem került - 1 db beton kútgyűrűt süllyesztenek a talajba. A süllyesztés a földmunka előrehaladásának ütemével azonos. A kútgyűrű végleges mélységét úgy kell meghatározni, hogy annak felső éle a teljes lesüllyesztés után 10-20 cm-rel az alapsík szintje alá kerüljön. A földmunka során munkagödröt és a munkaárkot úgy kell kialakítani, hogy a kútgyűrű felé 2%-ot lejtsen. A kútgyűrű aljára kb. 20-25 cm vastagságban homokos kavicsot terítsünk, hogy az szivattyúzás közben megakadályozza a talaj finom szemcséinek az elszívott vízzel együttes eltávozását.

Kisebb épületek alapjainak építésekor általában a legkisebb szivattyú használata is elegendő lehet. Az elektromos meghajtású szivattyút, vagy a szivattyú szívócsövét és szívókosarát úgy célszerű elhelyezni a kútgyűrúbe, hogy a szivattyú szívónyílása alatt kb. 30 cm-es vízoszlop legyen.

A szivattyúnak a megindítástól kezdve folyamatosan kell üzemelnie, nemcsak a földmunkák végzése, hanem az alapozás építése alatt is mindaddig, amíg az alapbeton kellő mértékben meg nem szilárdult. A szivattyúzás leállítása után a kútgyűrűt nem szedik ki, hanem kibetonozzák.

Áramkiesés vagy a szivattyú meghibásodása esetén a munkaterület rövid idő alatt víz alá kerülhet. Ezért gondoskodjunk tartalekszivattyúról is.

Vissza a cikkekhez

 

Ajánlatkérés