Pilis-Logistic Kft - alapásás, árokásás, tereprendezés, földmunka, gépi földmunka árak

Gépi földmunka - Hasznos tudnivalók - Kivitelezés

Hasznos tudnivalók a földmunkák során

Földmunkák kivitelezése

A földmunka első részeként a legfelső termőtalaj réteget eltávolítjuk (humuszréteg), és az építkezés helyén egy előre elkülöníttett helyen rakjuk le, mivel az építkezés végén még szükségünk lesz rá. Ezt azért fontos elvégezni, hogy ne keveredjen a földmunkák során kikerülő egyéb talajokkal. Az alapgödörbe vagy alapárokba humuszt nem szabad visszatölteni, mert a szerves talaj révén az alapozás és az épület erősen süllyedhet, és így későbbi károsodásokat okozhat.

A kötött, kemény talajoknál, ha azok kellően szárazak, az alapárok vagy alapgödör kis (legfeljebb 1,50 m) mélységig függőleges földpartokkal is kiemelhető. A kötött talajok függőleges partfalakkal is megállnak és nem omlanak be. Ilyenkor csakis a szükséges földmennyiséget kell kitermelni, mert ezzel jelentősen csökkenthető az alapba felhasznált anyagok mennyisége. A felszíni vizek elhelyezése érdekében az alapároktól 1% lejtéssel alakítjuk ki a felszínt.

Szemcsés talaj esetén függőleges földpartokat nem lehet kialakítani, mert a talaj beomlik az alapárokba vagy az alapgödörbe. Ezért ilyenkor a talajt rézsűsen kell kitermelni, ami annyit jelent, hogy a földpartok nem függőleges, hanem ferde síkok lesznek. Nagyobb mélység esetén a talajvíz miatt azonban sokszor rézsű nem alakítható ki. Ilyenkor marad a függőleges kifejtés és a dúcolás, vagyis megtámasztás.

A dúcoláshoz 4-8 cm vastag pallót használjunk. A pallókat szorosan egymás mellé helyezzük, vagy hézágosan is rakhatjuk. Használata a talaj típusától függ, azaz a szemcsés talajok esetén minden esetben szoros pallózás szükséges.

A munkaárok vagy munkagödör minél rövidebb ideig legyen feltárva. Amint az alapsík fölötti 15-20 cm vastag réteget eltávolítottuk, haladéktalanul el kell kezdeni az alaptestek építését, hogy azok elkészülte után a földvisszatöltés minél előbb elkészíthető legyen.

Az alapok elkészítése után a munkaárokba vagy munkagödörbe a már korábban kiemelt és általában a helyszínen lerakott talajt vissza kell tölteni. Gondosan ügyeljünk arra, hogy a visszatöltendő föld közé humusz vagy más szerves talaj ne kerüljön. Földviszszatöltéskor a talajt kb. 15-20 cm vastag rétegekben kell elteríteni, minden egyes réteget külön tömörítve. A talajtömörítést kisebb épületek építésekor kézi erővel, döngölővel végezzük.

Vissza a cikkekhez

 

Ajánlatkérés